KOLIŠČARSKI DAN – 22. 8.

Skrivnost o koliščarjih oziroma mostiščarjih, kot jih imenuje pisatelj Janez Jalen, se je začela razkrivati 17. julija 1875. leta, ko je odbornik okrajnega cestnega odbora in posestnik Martin Peruzzi iz Črne vasi na Ljubljanskem barju sporočil Deželnemu muzeju v Ljubljani, da so delavci pri čiščenju jarkov ob Ižanski cesti blizu vasi Studenec (zdaj Ig) naleteli na ostanke naselja na kolih in da so našli veliko črepinj, živalskih kosti, orodja iz jelenovega roga in oglja. Karl Deschmann je takoj ugotovil, da so najdbe sledi koliščarskega naselja, takšnega, kakršnega so odkrili v Švici leta 1854 in deset let pozneje tudi na Koroškem. Odkritje je spodbudilo k prvemu arheološkemu izkopavanju na Ljubljanskem barju, ki ga je začel in vodil Deschmann. Letos obeležujemo 140 let od odkritja kolišč na Ljubljanskem barju. Od leta 2011 so Ižanska kolišča, skupaj s švicarskimi, avstrijskimi, nemškimi, italijanskimi in francoskimi, na svetovnem seznamu kulturne dediščine pri Unescu.

Ob obletnici smo v Društvu Fran Govekar Ig pripravili Koliščarski dan, ki bo v soboto, 22. avgusta, v primeru dežja pa v nedeljo, 23, avgusta 2015, od 10.00 do 18.00 v idilični dolini Drage pri Igu. Preko 100 prostovoljcev bo poskrbelo, da boste uživali v arheoloških, naravoslovnih  in drugih delavnicah, se pomerili v igri Lov na belega bobra, si v koliščarski kuhinji spekli podpepelnjak, prisluhnili predavanju dr. Antona Veluščka o življenju koliščarjev in najnovejših najdbah ter si ogledali predstavo s prizori iz Jalnovih bobrov, Koliščarji z Velikega jezera. Ogledali si boste replike najnovejših najdb iz  koliščarskega življenja. Obiskali nas bodo predstavniki iz Avstrije in predstavili ostanke kolišč v njihovi državi.

 

Za predšolske otroke je udeležba brezplačna. Vstopnice si lahko zagotovite na: http://www.mojekarte.si/si/8-koliscarski-dan/vstopnice-100809.html

Več o aktivnostih na: www.vdezelikoliscarjev.si

Všečkajte nas na fb: https://www.facebook.com/vdezelikoliscarjev?fref=ts

Dan, ko lahko postanete koliščarji in se vživite v življenje ljudi, ki so živeli v sožitju z naravo.

KAJ: Delavnice in dogodki, ki vam bodo pričarali način življenja koliščarjev. Program za otroke in odrasle. Poučna predavanja in presenečenja.

KDAJ Predzadnja sobota v avgustu  22. avgusta 2015 (v primeru dežja bo prireditev prestavljena na nedeljo, 23. avgusta).

Pričetek je ob 10:00 in zaključek ob 18:00.

KJE: V Dragi pri Igu (google zemljevid  / zemljevid)

ZAKAJ: Ker bo zabavno, še več, kolišča Ljubljanskega barja so ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija 2011 so bila kolišča pri Igu skupaj sk kolišči okoli Alp sprejeta na seznam UNESCO kulturne dediščine. Predstavljajo začetke poljedelstva, živinoreje, lončarstva, stalne naselitve in metalurgije v tem prostoru.

 

Čakajo vas nove delavnice in dogodki: 

 • Predstava Koliščarji z Velikega jezera po motivih Jalnovih Bobrov
 • Družabna igra Koliščarsko leto, kjer ste sami koliščarji, ki poizkušajo živeti v dobi pred več tisočletji.
 • Številne delavnice, ki vam bodo pričarale način življenja koliščarjev: Arheološka delavnica, Koliščarska kuhinja, Zeliščarska delavnica, Statve in predenje, Predelava lanu, Barvanje volne, Izdelava miniatur iz lesa, Lokostrelstvo, Pletenje košar, Oblikovanje gline, Žganje keramike, Poslikava teles z naravnimi barvami, Literarna delavnica o Jalnovih Bobrih
 • Številne delavnice, ki vam bodo pobližje predstavile Ljubljansko barje: Odkrivanje zakladov Ljubljanskega barja, Geološka delavnica, Mokrišča, Barjanske rastline, Ptice Ljubljanskega barja
 • Predavanje arheologa dr. Antona Veluščka
 • Predstavitev avstrijskih prazgodovinskih kolišč (Hodiško jezero na Koroškem)
 • Razstava replik koliščarskega orodja, orožja in najstarejšega lesenega kolesa na svetu
 • Pustolovska igra Lov na Belega bobra

 

Spored dogodkov: 

 • 11:00 Predavanje o koliščarjih – dr. Anton Velušček
 • 12:00 Gledališka predstava Koliščarji z Velikega jezera po motivih Jalnovih Bobrov.
 • 13:00 Varuh zakladov Ljubljanskega barja
 • 14:00 Predavanje o koliščarjih – dr. Anton Velušček
 • 15:00 Gledališka predstava Koliščarji z Velikega jezera po motivih Jalnovih Bobrov.
 • 16:30 Varuh zakladov Ljubljanskega barja

 

Vabljeni!
Postanite z nami koliščarji za en dan.
KOLIŠČARSKI DAN = ZABAVA ZA VSO DRUŽINO
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail