Po poteh kulturne dediščine

Spoštovani občani občine Ig in drugi,

Turistično društvo Kurešček vas vabi na tradicionalno kulturno zgodovinsko prireditev –Pohod treh cerkva – letos z razširjenim program – Po poteh kulturne dediščine – dodali smo še obisk Plečnikovega spomenika padlim v NOB na Golem, Botaničnega vrta in Stana – vodnega izvira v Zapotoku.

Zborno mesto pri cerkvi sv. Marjete na Golem ob 8,00h. Najprej si bomo ogledali to cerkev. Strokovnjakinja za kulturno dediščino, naša voditeljica, Maja Zupančič, diplomirana umetnostna zgodovinarka, bo predstavila zgodovino cerkva in kulturnega blaga.

Naprej se odpravimo do spomenika padlim v NOB, ki je delo znanega Slovenskega arhitekta prof. akad. Jožeta Plečnika. Izvedeli bomo nekaj več o avtorju spomenika Jožetu Plečniku in o ljudeh, katerim je spomenik postavljen.

Pot nas bo vodila naprej do Cerkve Sv. Marije na Kureščku – 2 km, center Kraljice miru na Kureščku. G. Maja bo tukaj predstavila precej burno zgodovino, od turških časov, legende ki so se spletle okrog tega kraja, obnovitvi cerkve po drugi svetovni vojni, do današnjih dni, ko je ta cerkev najbolj obiskan romarski kraj v Sloveniji in je zelo pomembna turistična destinacija našega kraja in širše.

Nadaljujemo do energijske točke Marijin kamen cca 300m naprej. Okrog tega kamna kroži veliko legend. Dejstvo je, da je Kurešček znan po dobri energiji močnih sevanj. Slednja so potrdili z meritvami že pred leti, ki jih je opravil inštitut Jožefa Štefana in številni drugi radiestezisti. Marijin kamen in z energijskim krogom ima močne jakosti sevanja in ugoden vpliv na človeka. Meritve jakosti sevanja okrog Marijinega kamna je opravil priznani radiestezist g. Jože Munih iz zasebnega zavoda Energijske poti Tolmin. Ta energijska točka je začetek izgradnje UČNO ZDRAVILNE ENERGIJSKE POTI, ki jo bosta dokončala TD Kurešček in Društvo Zapotok.

Naprej gremo do Botaničnega vrta, cca 150m, kjer si bomo ogledali zanimive rastline in tudi preizkusili energijo postavljenih energijskih točk.

Pot nas naprej vodi do vodnega izvira Stan cca 400m naprej. Po nekaterih trditvah, voda je zdravilna. Po osvežitvi z hladno in bistro gorsko vodo, se odpravimo čez Ščurkov graben do cerkve na Visokem, cca 1 km. Ta srednjeveška cerkvica je pomembna predvsem zaradi fresk Janeza Ljubljanskega…

Veliko več lahko izvemo in prijetno sprehodim, če se bomo družili 7. septembra! Pridite, ne bo vam žal!!!

Predvidoma bomo zapravili štiri ure za celoten program.
Od cerkve na Visokem, povratek na Golo do svojih avtomobilov.
Prispevek za strokovno vodenje je je 8 eur, za člane 6 eur . Za otroke do 12. leta starosti brezplačno. Prispevek vključuje tudi malico, plastenko vode in spominček.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail